Vitale functies & klinisch redeneren
Klinisch redeneren is de vaardigheid om eigen observaties en interpretaties te koppelen aan medische kennis. Zo kunnen verzorgenden en verpleegkundigen goed onderbouwen welke verpleegkundige interventies zij moeten inzetten bij een ziektebeeld of verpleegprobleem en welke vervolgstappen ze moeten nemen. Deze cursus is voor de verzorgenden en verpleegkundigen die echt durven de volgende stap te nemen als professional en een extra boost te willen geven aan hun ontwikkeling.
Wat is het doel van de bijscholing?
Na het volgen van de cursus kun je:
- op methodische wijze de vijf verschillende vitale functies bij een cliënt meten, rekening houdend met de specifieke aandachtspunten.
- de vijf belangrijkste vitale functies voor het functioneren van het lichaam benoemen.
- de specifieke aandachtspunten benoemen, tijdens het meten van de vijf vitale functies bij een oudere cliënt en/of complexe problematiek. (zijn het 2 verschillen?)
- de parameters van de vijf vitale functies bij een cliënt interpreteren en beoordelen.
- de passende interventies inzetten naar aanleiding van de gemeten parameters van de vijf vitale functies bij de zorgvrager.
- op basis van een risico-inschatting beoordelen wanneer je de vitale functies extra dient te meten. Bijvoorbeeld bij afwijkingen of signalen in specifieke situaties, zoals bij (kwetsbare) ouderen.
- wanneer er sprake is van een acute situatie hoe te handelen en hoe je de vitale functies dan moet meten.
Voor wie is de bijscholing?
- Verzorgende IG
- Verpleegkundige
Niveau deelnemers
Voor het volgen van de bijscholing heb je minimaal MBO verzorgende niveau 3 nodig.
Wat is de inhoud van de bijscholing?
Door middel van de ABCDEF techniek en de SBAR gaan we gezamenlijk de theorie doornemen en zo klaar stomen dat ieder een casus kan nabootsen. Tijdens deze casus krijg je een voorgeschiedenis, vitale parameters en bewustzijn van de client. Het is aan jou de taak de client te helpen door vragen te stellen en te handelen. Denken, durven en doen!
- Vitale functies
- Meet instrumenten (SBARR) en ABCDEF techniek
- Klinisch redeneren
- Casus bespreken
Aanmelden
Na je aanmelding ontvang je voorafgaand aan de bijscholing een reader via e-mail. Deze reader bevat alle theorie die je nodig hebt, zodat je deze in je eigen tempo kunt doornemen. Tijdens de bijscholing zelf bespreken we de theorie kort, waarna we de nadruk leggen op het oefenen van de handelingen. De praktijkoefeningen worden uitgevoerd volgens de nieuwste Vilans-protocollen, en onze docent beoordeelt je vaardigheden op basis van deze protocollen. Aan het einde van de bijscholing ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.
Certificaat
Met het behalen van het certificaat toon je aan dat je bekwaam bent om de aangeleerde handelingen uit te voeren.
Dit certificaat is twee jaar geldig.
Herkansen
Heb je meer tijd nodig om een bepaalde handeling volledig onder de knie te krijgen? Dan wordt dit door de docent beoordeeld, en plannen we samen een één-op-één sessie in, waarbij we op jouw tempo de handeling verder oefenen. Het certificaat wordt pas uitgereikt wanneer je de handeling zelfstandig en volgens de Vilans-protocollen kunt uitvoeren.
Verdere informatie over de bijscholing
Studiemateriaal:Â ReaderÂ
Studiebelasting: 5 uur en 30 minuten
Studiekwalificatie: V&VN accreditatie wordt aangevraagd.
Cursusduur: 4Â uur en 30 minuten
Locatie: Nieuwe Langeweg 75, 3194DC  Rotterdam Hoogvliet
Kosten: € 215,50 (vrijgesteld van BTW)
Aanmelden & annuleren
Heb je je bedacht vóór de startdatum van de RCE cursus waarvoor je je had aangemeld? En wil je je toch niet inschrijven? Jammer. Lees de stappen door die je moet ondernemen om je cursus aanmelding te annuleren.
Lees meer